Ważnym elementem Paschy jest kolacja seder, która rozpoczyna święto. Seder po hebrajsku znaczy „porządek”. Uroczystość odbywa się według ustalonego porządku, wzbogacona tradycja i wielością symboli. Dotyczy to również zastawy stołowej i podawanych potraw. W gablocie prezentujemy kilka talerzy sederowych, wykonanych z różnych materiałów i technikach. Na tym naczyniu, w wyznaczonych i odpowiednio opisanych polach układało się symboliczne potrawy. Gorzkie zioła, w Polsce stosowano chrzan i natkę pietruszki – symbolizowały gorzkie i trudne życie Izraelitów w Egipcie. Surówka z jabłek, orzechów, migdałów, cynamonu i wina – jej barwa przypominała cegły wyrabiane w niewoli egipskiej. Jajka gotowane na twardo – to symbol przetrwania i odrodzenia. Kość jagnięca – symbol ofiary paschalnej składanej w Świątyni Jerozolimskiej. Oprócz tego osolona woda – symbolizująca wylane łzy. Na stole musiały być trzy mace – symbolizujące trzy warstwy społeczne narodu izraelskiego.