Tasak do mięsa z koniem

Żelazny tasak o ostrzu w kształcie konia.

Tasak – przyrząd do porcjowania mięsa, składa się z ostrza i uchwytu. Pochodzenie Austro-Węgry, XIX/XX w, o wymiarach szerokość: 14 cm i długość: 29 cm. Szerokie, ażurowe ostrze jest wykonane ze stali. Zostało wycięte po konturze w kształt biegnącego konia, z łukowato ułożonym szerokim pasem gruntu pod nogami. Dzięki wycięciu dwóch otworów w powierzchni został uzyskany kształt nóg, tylko trzech, ponieważ dwie przednie zostały potraktowane jako całość, tylko szersza od tylnych. Dolna krawędź pasa jest zaostrzona i tworzy właściwą powierzchnię tnącą. Szeroki ogon, ułożony poziomo przechodzi bezpośrednio w trzon uchwytu. Uchwyt jest lekko rozszerzony ku tyłowi, prosto zakończony. Do trzonu zamocowane są płaskie okładziny, dopasowane do niego szerokością. Okładziny są wykonane z masy rogowej i przymocowane nitami. Na głowie konia w miejscu oka zamontowana jest jego imitacja z mosiężnego nitu na szerszej, mosiężnej podkładce.